Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Tartás,Felszerelések

Tartás

Képtalálat

Bizonyára minden nyuszi egy tündérnek néz ki, de ne tévesszen meg a látszat! A nyúl, az nyúl, nem kiskutya, ingerküszöbe sokkal kisebb annál, természete sem feltétlenül mindig barátságos, esetenként hisztis elutasító lehet. Éppen ezért úgy gondolom egy nyúlhoz érettnek kell lenni. Megérteni azt, hogy igényli a személyes teret, nem lehet mindig ölelgetni, puszilgatni, mert nem feltétlenül fog tetszeni neki (tisztelet a kivételnek). Nem kifejezetten ajánlanám tehát kisgyerekeknek. Továbbá a nyúl valljuk be nem mindig szórakoztató állat. Nagyon ragaszkodó tud lenni, megmosolyogtató látványt nyújt játék közben, fiatal korában főleg, amikor még tele van energiával de ha már egy kicsit benő a feje lágya veszít ebből a fajta játékosságból. Természetesen sosem nőnek fel teljesen, de sokkal nyugodtabbak lesznek, amolyan "egyhelybenülők". Így hát át kell gondolnunk, hogy ez az a fajta állat e, amire vágyunk.

Mi történik ha nyuszit veszünk?

- Fogai koptatására dobozainkat, bútorainkat is fogja használni, így hát elbúcsúzhatunk azok épségétől, hacsak nem tudjuk állandó megfigyelés alatt tartani, amikor a lakásban rohangál

- Amelyik nyúl nincs legalább egy hónapra ketrecbe zárva (így kijelölve magának azt a helyet ahova ürít) az valószínűleg bárhol, bármikor el fogja végezni a dolgát, és ez bizony igencsak nagy probléma. Ne áltassuk magunkat azzal, hogy legfeljebb majd a padlót kell felmosni, ha netán becsúszik egy baleset, ugyanis nyuszink előszeretettel mászik fel magasabb helyekre is (pl. az ágyra, kanapéra), és ezt sem számít neki tabu területnek, ha itt éri utol a szükség. (A bakok jó szokása ráadásul, hogy nem csak egyszerűen piszkítanak, hanem még forognak is közben, ezzel körbespriccelve az egész területet)

- Karmolhatnak és/vagy rúgnak és/vagy haraphatnak, bár úgy vélem ha nem nyúzzák őket agyon és érzik, hogy szeretet veszi őket körül, nem fognak agresszívan viselkedni (ami egyébként a többi állatról is elmondható)

Szőrgombolyagunk bármire képes és bizony...okozhat meglepetéseket(és okozni is fog, na meg persze olyan dolgokat is, hogy a hasunkat fogjuk majd a nevetéstől, hogy, hogy lehet szegény ilyen tökkelütött de egyben aranyos is :) .

 

Felszerelés 

Mindenek előtt a nyuszi szükségleteiei:

 

AniOne Woody Garden 1000 116x109x42cm

Ketrec

 Ha a nyuszit a szabadban szeretnénk tartani,   figyelnünk   kell rá, hogy masszív és minőségi darabot   válasszunk.   Továbbá érdemes téglákat ásni a földbe a   szélek mentén,   mert a nyúl mégis csak üregi állat,   tehát szeret és fog   is ásni. Ezzel megakadályozzuk,   hogy kiképezze magát   szabadulóművésznek, illetve   csökkentjük az esélyét, hogy kívülről egy másik   állat bejöjjön hozzá vendégségbe.

 

 

 

 

ketrec.jpg                 

Egy nagy kégli, amiben a nyuszi kényelmesen elfér. Érdemes legalább 140 x 50 cntiset venni, ha törpenyulunk van, illetve ha házinyúl, akkor lehetőleg még nagyobbat. Amikor ketrecet választunk kalkuláljuk be, hogy a nyuszi várhatólag mekkorára fog megnőni, és ezt vegyük alapul. Az ajtó elhelyezkedése, az, hogy a ketrec alapja éppen narancssárga vagy rózsaszín szívecskés, a nyúl szempontjából teljesen mindegy. Ezt már szabadon választhatjuk meg saját ízlésük és kényelmi szempontjaink szerint. 

 

 

 

 

 

 

 

A ketrecbe kell:                                                                                                                           

itat.jpg                            Itató

 

Mindenek előtt  szükségünk van egy önitatótra. Azért tartom ezt a legjobb opciónak ,mert ezt nem lehet felborítani és nem is kerül bele piszok az alomból. Az önitatót bármelyik állatkereskedésben beszerezhetjük kicsi,közepes és nagy méretekben. Figyeljünk rá ha ilyet használunk, hogy mindig töltsük tele különben folyni fog.

  

 

 

etet.jpg

                   Etető

Ha nem is fém ,de egy műanyag etetőre mindenképp szükség van. Én azt ajánlom, hogy ne kerámia tálat vegyünk mert az eltörhet és kárt tehetnek a darabjai a nyusziban. 

 

 

 

        

jobbsznatart.jpg

                       Szénatartó                         

Az által, hogy a nyuszi maga húzza ki belőle kis adagokban a szénát, nem habzsol, alaposabban rág meg minden falatot, így jobban emészt. A szénatartóban anélkül tárolhatjuk a nyuszi szénáját ,hogy összetaposná vagy összepiszkítaná azt. Véleményem szerint nagyon hasznos lehet, ugyanakkor mindenfelé hullik belőle a széna, ha rossz típusút választunk. 

 

 

 

sznatart.jpg

 

 

A gömb alakú szénatartó épp ugyanúgy megfelelő nyuszink számára mint ketrecre akasztható társa,de figyelnünk kell ,hogy a lánc amin lóg elég rövid legyen, hogy a nyuszi nyaka nehogy belegabalyodjon.

 

 

 

 

szma.jpg

                                   Széna

Ha már van szénatartó, akkor szénának is kell lennie. Lehet ,hogy finnyás nyuszink van (az enyém maximálisan az volt). Nem biztos, hogy minden fajta szénát meg fog enni. Mindenesetre ez a nyuszi fő tápláléka és ebből kell a legtöbbet kapnia! Sose cseréljük fel a boltban kapható előre csomagolt tápokkal, mert azok egyfajta nasinak számítanak, és emiatt elhízik tőlük a nyuszi, ráadásul a szerveinek sem tesz jót.

 

 

 

 

jtkbj.jpg                   Nyusziház

Nem létszüksége a nyuszinak, de hasznos lehet ha beszerezünk egyet belőle. A nyuszi szívesen elbújik benne, vagy a nyusziház tetejéről kémleli a környezetet, plusz mivel fából van tud mit rágcsálni, és ezzel koptatja a fogait.

 

 

 

 

wc.jpg                 Nyuszi WC

Az én életemet abszolút könnyebbé tette ez a megoldás, mert előtte az egész ketrecet kellett almozni, ami sokkal több idő és energia volt. Egy nyuszi (már amikor megérkezik),kijelöl magának egy sarkot a ketrecében, ahová a jövőben piszkítani fog. Bár a bevezetőben megemlítettem, hogy a lakásban is hajlamos elvégezni a dolgát, ez tényleg csak akkor van így, ha nem volt elég ideig a ketrecében, ahhoz, hogy rögzüljön a fejében ez az egy hely. A nyúl alapvetőleg egy tiszta élőlény. Zsákmányállat mivoltából fakadóan, nem szeret sok jelet hagyni maga után. Ez az ösztön teszi szobatisztává. A WC-be én a következőket ajánlom:

 

 

 

alom.jpg                             Forgács

A nyuszinak forgácsalom kényelmes fekhely, és kitűnő rágnivaló.(Például a bútoraink helyett). A szagot viszont nem igazán nyeli el és sűrűn kell cserélni, mert hamar megszívja magát. 

 

 

 

 

Képtalálat a következőre: „macskaalom”                    Macskaalom 

Nekem ez vált be leginkább, bár a képen látható BIOLUX-os változat sem a legkitűnőbb a szagelnyelés terén, viszont nem csomósodik, amit én imádok. Nem tapad le egyszerű cserélni, nem hullik szanaszét. 

 

 

 

 

 

 

MultiFit kisemlős alom fa pellet 20l / 12kg                      Pellet

Őszintén szólva még nem próbáltam, mert rendszeres használatra én drágának találom a macskaalomhoz képest. Ugyanakkor mindenhol azt lehet olvasni, hogy rendkívül takarékos, erős nedvszívó és szagmegkötő képességű.

 

 

 

 

 

Ami még jól jöhet:

 

                          Fésű

Ha gyerek korunkból még megvan a babakefénk az is megteszi de a kihullott szőr eltávolítására ez a leghatékonyabb megoldás.

 

                            

 

 

 

karompol.jpg                     Karomvágó olló

Ezzel az ollóval mi is levághatjuk nyuszink túlnőtt karmait, de ez nem feltétlenül bizonyul könnyű feladatnak. A nyúl ösztönösen félti a lábait, ezért mocorogni fog a procedúra közben, próbál menekülni. Határozottan kell hozzáállni a dologhoz, akár megkérni valakit, hogy fogja le az állatot nekünk, hogy ne tehessen kárt magában. A karomban fut egy ér, e fölött kb. fél centivel vágjunk.

 

 

 

 

       

     Szállítódoboz

Egyéni preferenciától függ, hogy az ember ketreccel mászkál vagy dobozzal (utóbbi jóval egyszerűbb) Van speciálisan rágcsálóknak készített utazó alkalmatosság, de nem kell semmi extrára gondolni, erre a célra tökéletesen megfelel egy macskaszállító box is.

 

Általános tudnivalók: 

Testsúly:

rabbit-1.jpg

 

 

 

(felirat az ábrán: nagyon sovány > sovány > normális > elhízott > erősen elhízott)

TOY nyúl Törpe nyúl  Házi nyúl
 max. 2 kg 2-5 kg akár 12 kg

 

Állatorvosi költségek:

Képtalálat a következőre: „nyúl oltás”

Tél végén, tavasz elején 1 kombinált oltás beadása kulcsfontosságú nyulunk egészségének megőrzése érdekében. Ez védelmet nyújt a Myxomatózik és a nyulak vérzéses betegsége ellen. Ára 4-6000 forint között mozog.

 

Ezen kívül ha a karomvágást nem tudjuk megoldani otthon vagy a nyulunknak a rossz táplálásból/egyéb okokból kifolyólag túlnőnek a fogai, leáll az emésztése, szintén szakemberhez kell fordulnunk. A kezelési költség rendelőnként változó.