Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Táplálás

Táplálás:

Kapcsolódó kép

Mivel a nyúl rágcsáló állat ezért, mindenek előtt szüksége van szénára, amit rághat. Mégpedig sokra és jó minőségűre. [A jó minőségű széna nem poros, nem penészes (dohos szagú), nem nedves, sárgás. Zöld színe van emlékeztet a fűre. Ha a boltból veszünk szénát megeshet, hogy a nyúl hozzá sem fog nyúlni, mert rossz a minősége.] Akkor fog rendesen kopni a foga, normálisan működni az emésztőrendszere ha ez elérhető számára. Illetve az egészséges testsúly megtartása is legfőképpen ezen áll.

Ha a nyuszi elsősorban lakásban tartott, figyeljünk rá, hogy ha kivisszük a kertbe, ne zabáljon be a fűből, mert majdnem biztos, hogy hasmenése lesz. Fokozatosan kell hozzászoktatni/visszaszoktatni rá. Illetve érdemes áttanulmányozni a mérgező növények listáját: http://mutat.net/?http://www.medirabbit.com/HU/Digestive/Food/toxic_plants_hu.pdf

Jót teszünk vele, ha adunk a nyúlnak ágakat. Rágcsáló lévén folyamatosan koptatni akarja a fogát és ezzel tökéletes lehetőséget biztosítunk neki. Fontos viszont, hogy ez már amennyire lehetséges steril legyen. Gondolok itt arra, hogy ha például tartunk egy kutyát, akkor fennáll a lehetősége, hogy az a szájába vette, rágcsálta, levizelte az ágat, ami a földön volt. Nem feltétlenül a legjobb döntés megkockáztatni, hogy ez a nyúl elé kerüljön. Igyekezzünk, ilyen szempontból 'biztonságos környezetből' beszerezni a rágcsálnivalót, akár törjük le mi magunk az ágat egy olyan fáról, ami a nyúl számára biztos nem mérgező! (Veszélytelen: kőris, lucfenyő, galagonya, mogyoróbokor, boróka, juharfa, almafa, körtefa, nyárfa,nyírfa, fűzfa)

Természetesen kell tápot is adni a nyúlnak, mert vitamin és tápanyagforrás, de ez csak kiegészíteni, nem helyettesíteni hivatott a szénát! A nyulunk életkora mérvadó, hiszen ez alapján lehet belőni a napi adagot. Egy 6 hónaposnál fiatalabb nyúl, a neki való JUNIOR tápot kell, hogy kapja, ez biztosítja neki a fejlődéshez szükséges tápanyag mennyiséget. Egy felnőtt nyúl napi 4-5 evőkanálnál/ 50 g ne kapjon többet! A táp fehérjetartalma mindig kevesebb legyen mint a rosttartalom, a zsírtartalom ne haladja meg a 3%-ot. A különböző jutalomfalatok, ízesített rudak adása nem ajánlott.