Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Hétköznapi nyúlbetegségek

Ezen az oldalon olyan problémákról írtam, amik az én nyuszimmal már előfordultak és vélhetőleg más  nyuszival is megeshetnek hasonló kellemetlenségek.

Minden nyúlról elmondható általánosságban, hogy ha rosszul érzi magát gubbaszt, legtöbbször nem eszik, nem iszik, nem ürít, lefogyhat, kocogtathatja a fogát, nagyon rossz esetben sípolhat is. Fontos, hogy ha bármilyen lényeges változást, szokatlan viselkedést vélünk felfedezni, amilyet korábban nem tapasztaltunk, látogassuk meg az állatorvost, mert jobb korán nyakon csípni egy problémát, mint addig halogatni, amíg már túl késő lesz.

Puffadás, bélproblémák

letoltes.jpg

 

 

 

 

 

 

Tünetek:        

Ha a nyuszinak görcsei vannak, emiatt nem eszik, nem iszik, nem ürít. Egész nap egy helyben fekszik, gyenge, kedvetlen és néha még a fogát is kocogtatja.

Kezelés:  

A nyuszit nem szabad ilyen állapotban hagyni, mert a probléma nem fog elmúlni csak súlyosbodni fog. Ha odahajtjuk a fejünket a nyúl oldalához normális esetben hallani lehet valamilyen szinten, hogy van bélműködése.('morognak' a belei) Ennek hiányában orvoslás képen megpróbálhatjuk finoman megmasszírozni a nyúl oldalát és hasát, hátha beindul a bélműködése. Ha nem javul a nyuszi kedve pár órán belül, nem lesz élénkebb, akkor forduljunk állatorvoshoz. Az orvos ellenőrzi a fogakat, probiotikumot ad be a nyuszinak(szájon keresztül és/vagy vénásan). A probiotikum(Bio-Lapis) beadása nem elég egyszer. Ezt már az elkövetkezendő 5-6 napban nekünk kell beadni (fecskendővel, szájon át). Ha minden rendben megy a nyuszi a kezelés végére teljesen jól lesz, ha nem vigyük vissza az állatorvoshoz.

Megelőzés:                                                                                

Figyeljünk arra ,hogy a nyuszinak adott zöldség ne legyen vizes illetve kerüljük a salátát(és minden zöldséget ami 'K' betűs). Figyeljünk a mennyiségekre, hogy ne okozzunk hasmenést a nyúlnak. Ha a nyúl zöldséget kap vegyük el tőle az itatóját. A kedveső árú magokkal és szárított zöldségekkel megspékelt tápok (pl. a Fressnapf-ban ) is okozhatnak bélproblémát, így ezeket kerüljük helyüket a lehető legmagasabb minőségű tápokkal igyekezzünk felváltani.

 

Fogtúlnövés

Képtalálat a következőre: „fogtúlnövés”

Ez a 'betegség' nem csak az elhanyagolt nyuszikat érinti. Fontos, hogy bár az állat első két foga látszólag ideális hosszúságúnak tűnik, ha állatorvosnál járunk kérjük meg, hogy nézzen rá a hátsó fogakra is.

Tünetek:

Amennyiben a hátsó fogak túlnőnek, okozhatnak csomókat a nyakban vagy rosszkedvet, étvágytalanságot.

Kezelés:

Az első fogaknál szimplán reszelésre, a hátsó fogaknál altatásos beavatkozásra van szükség, mert egy éber nyúl nem fogja hagyni, hogy a procedúrát véghezvigyék rajta. Ez a megoldás nem olcsó és kockázatos is.

Megelőzés:

Gondoskodjunk róla, hogy a nyuszi eleget rágcsálhasson, megfelelő mennyiségű szénához jusson.

 

Karomtúlnövés

Ez egy olyan probléma, amit könnyen orvosolhatunk akár magunk is otthon. Arra kell figyelnünk, hogy ne vágjuk túl rövidre a karmokat (ugyanis fut bennük egy ér, e felett kb. 0.25 cm-rel kell vágni). Készüljünk fel rá, hogy nyulunk nem lesz kimondottan együttműködő, ezért határozottan kell hozzáállni a manikűrözéshez. A karom túlnövése, nem kényelmes a nyúl számára, ha rossz irányba nő (pl. a talpa felé fordul be) az még fájdalommal is jár neki. A melső belső karomra fordítsunk különösen nagy figyelmet, mivel azt a nyuszi nem tudja koptatni. Ha véletlenül belevágunk egy érbe, betadinnal fertőtlenítsük le.

 

Csomó a nyakban

Tünetek:

Házi kedvencünk nyakában kitapintható csomót találunk.

Kezelés/ esetleges okok:

Elképzelhető, hogy állatorvosi segítségre szorul de ez nem feltétlenül szükséges. Lehetséges, hogy a nyúl szájában keresendő a probléma (pl.fogtúlnövés) ez a probléma viszonylag könnyen és gyorsan orvosolható. 

Az is meglehet, hogy a nyuszink csak megszúrta a nyakát valamivel és emiatt gyulladt be az adott terület. 

Lehetséges az is, hogy egy nyirokcsomó nagyobbodott meg, de akár pajzsmirigy problémáról is beszélhetünk.

Felmerül még az allergia és a bőrdaganat lehetősége is. A daganat lehet jó vagy rossz indulatú. Az állatorvos vehet szövetmintát de egyszerűbb ha gyógyszeres kezelés után 2 hónapig ellenőrizzük ,hogy nem nőtt e nagyobbra a csomó. Ha igen akkor sajnos műtéti beavatkozásra lehet szükség. 

 

Szervi problémák

hqdefault.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Tünetek:

Árulkodó tünet a fogyás, a széklet megváltozása.

Kivizsgálás:

Vérvétel alapján.

 

Elhízás:

Éppen olyan veszélyes mint bármelyik más rendellenesség. Amikor megvesszük a nyulat felelősséget vállalunk az életkörülményeiért. Az elhízás megrövidíti a nyúl életét és kényelmetlenné teszi azt. Megelőzésére egy mód létezik, ez pedig a megfelelő táplálás.

 

Összegezve tehát figyeljünk nyulunk egészségére,hogy boldog élete lehessen és sok időt tölthessen velünk.

 

Ajánlott állatorvos:

A nyulamnak eddig 3 állatorvosa volt, de ez a szám valószínűleg nem fog tovább nőni mivel végre megtaláltuk azt az állatorvosi rendelőt, ahol megítélésünk szerint megfelelő szakértelemmel és kellő lelkesedéssel kezelik a pácienseket. A rendelő székhelye: 15.kerület, Énekes utca 2.

 

 

Térkép

Bővebb információ a weboldalon: http://www.allatorvos-rakospalota.hu/

Ehhez a bejegyzéshez nincs kép!